16. 4. 2023

Testové otázky z chemie

Kategorie: 

Obsah

U zkoušky z chemie se testuje učivo, které se vyučuje na středních školách. Test prověřuje teoretické znalosti a zahrnuje praktické výpočty. V testu se potom objevují následující tematické okruhy:

  • Anorganické názvosloví;
  • Látkové množství a hmotnostní zlomky;
  • Struktura atomů;
  • Periodická tabulka prvků;
  • Prvky a anorganické sloučeniny;
  • Chemické vazby;
  • Polarity a chemické reakce;
  • Směsi, koncentrace roztoků a neutralizace;
  • Kyseliny, zásady a elektrolyty;
  • Organická chemie;
  • Sacharidy, lipidy a proteiny;
  • Nukleové kyseliny;
  • Vitamíny, hormony a metabolismus.

Všem těmto tématům se věnují řešené modelové otázky ve studijním plánu.

Modelová otázka:

Modelové otázky na medicínu z fyziky

Je důležité si uvědomit, že tyto tematické oblasti jsou vzájemně propojené a navzájem se ovlivňují. Proto je nezbytné porozumět všem kapitolám a nevynechat žádnou z nich. Některá témata jsou výsledkem syntézy jiných témat, a proto k jejich správnému pochopení je nutná znalost všech z nich.

Pro úspěšné řešení příkladů je nutné mít v paměti některé údaje, jako jsou například relativní atomové hmotnosti některých prvků (například vodíku, uhlíku, kyslíku a v některých případech i dusíku), stejně jako různé konstanty apod. V případě relativních atomových hmotností ostatních prvků bývají tyto hodnoty obvykle uvedeny v zadání příkladu.

O jednotlivých okruzích:

Názvosloví anorganické chemie je častým tématem přijímacích testů a jehož znalost je důležitá pro ty, kteří plánují studovat medicínu nebo farmacii. Týká sloučenin obsahujících kyslík, dusík, hydridy, anorganické kyseliny a komplexní sloučeniny. Jeho znalost a schopnost používat ho jsou téměř všude využitelné a budou vám během dalšího studia opakovaně potřebovat. V této oblasti tedy určitě nepolevujte.

Dále test často obsahuje příklady od těch jednoduchých, kde je cílem určit neznámé hodnoty fyzikálních veličin souvisejících s látkovým množstvím na základě poskytnutých údajů, až po ty složitější, kde je třeba určovat výtěžky nebo množství reaktantů chemických reakcí pomocí výpočtů s látkovým množstvím. Kromě toho se v testech nacházejí také úlohy využívající hmotnostní zlomek, které testují schopnost určovat složení molekul i směsí. Pro úspěšné řešení otázek je potřeba dobře znát chemii od složení anorganických molekul po základní biochemické reakce. I když je možné se tyto otázky snažit řešit bez předchozí přípravy, lepší je se jim věnovat až po prostudování chemické teorie.

Vaše znalosti elementárních částic, kvantových čísel, elektronové konfigurace a dalších atomových vlastností budou prověřeny otázkami, které se zaměřuje na strukturu atomů. Kromě toho se v testech nacházejí úlohy, které se věnují periodické tabulce prvků, rozdělení prvků do skupin a period a vlastnostem prvků v souvislosti s periodickou tabulkou. Tyto základní informace jsou nezbytné pro úspěšné zvládnutí dalších okruhů chemie. Pokud je ovládáte, usnadní vám to pochopení složitějších oblastí a usnadní průchod přijímací zkouškou.

Otázky na prvky a anorganické sloučeniny se zaměřují na detailnější zkoumání anorganických sloučenin a jejich reaktivity, zejména na redoxní a acidobazické procesy.

Nesmíme zapomenout na interakce mezi atomy, které jsou základem chemie. Budete řešit otázky týkající se základních typů interakcí mezi atomy, chemických vazeb a jejich klasifikace, stejně jako tvaru elektronových orbitalů. Tato témata jsou důležitá pro pochopení širších oblastí chemie, včetně anorganické chemie, organické chemie a biochemie. Úspěšné řešení těchto otázek vyžaduje obecné znalosti, které mohou být aplikovány i na konkrétnější příklady.

U směsí, koncentrace roztoků a neutralizace, je potřeba zabývat se složitějšími výpočty fyzikálních veličin popisujících složení látkových směsí a roztoků, které navazují na základy z látkového množství, hmotnostního zlomku. Důležitou součástí jsou také otázky týkající se neutralizačních reakcí, které jsou početně obtížné a často se vyskytují ve zkouškových testech. Při řešení těchto příkladů je třeba být pozorný a umět je řešit rychle, což se vám bude u přijímacích zkoušek hodit.

Kyseliny, zásady, elektrolyty – test se obvykle zaměřuje také na acidobazické děje a elektrolyty a obsahuje otázky, které rozvíjejí vaše znalosti v této oblasti, až po schopnost aplikovat tyto znalosti na konkrétní příklady. Zahrnuje obecné zákonitosti acidobazických reakcí a výpočty výsledků konkrétních reakcí, a také otázky týkající se elektrolytů a vlastností prvků v periodické tabulce. Zvládnutí této podkapitoly vyžaduje nejen znalosti názvosloví, ale také schopnost aplikovat tuto znalost na praktické příklady.

Otázky týkající se organické chemie se zabývající sloučeninami uhlíku s výjimkou těch nejjednodušších. Kromě základních otázek o úvodu do organické chemie zde můžete narazit na otázky zaměřené na specifické a významné reakce v organické chemii, složitější organické sloučeniny, jako jsou heterocykly nebo organokovové sloučeniny, a stereoizomerii. Je to tedy komplexní kapitola, pro niž nejlepší přípravu představuje zvládnutí výuky organické chemie na střední škole. S výjimkou některých specifických otázek, které jsou uvedeny v následujících sekcích, je osnova organické chemie pro přijímací zkoušky podobná jako osnova střední školy.

Základní biochemické otázky zaměřené především na strukturu, vlastnosti a metabolismus sacharidů, lipidů a proteinů se v testech objevují často a je tedy důležité se na ně připravit.

A konečně otázky zaměřené na strukturu, funkci a metabolismus nukleových kyselin, vitamínů a hormonů a také obecné otázky týkající se metabolismu buněk lidského těla. Okruh sjednocuje mnoho témat, která jsou v rámci lidského metabolismu velmi komplexní. Pro pochopení a zapamatování si informací je důležitá tvorba asociací mezi jednotlivými tématy.

Studijní plán na přijímačky

K úspěšné přípravě na přijímačky na medicínu ti poslouží studijní plán. Najdeš v něm vše, co potřebuješ k úspěchu – videa, rady, typy strategie a samozřejmě spousty řešených úloh.
CHCI NA MEDICÍNU!
Autor článku
Kateřina Šanderová

Kam dál

16. 4. 2023
Nultý ročník

Je výhodné zapsat se do nultého ročníku nebo ne? Nedostali jste se na lékařskou fakultu a přemýšlíte o nultém ročníku? […]

16. 4. 2023
Materiály k přípravě na přijímačky

Pokud se chystáš na přijímací zkoušky na lékařskou fakultu, je důležité si dát pozor na hodinách přírodních věd v posledním […]

1 2 3 6
Všechny články
za odběr novinek
Testy ZDARMA
Na přijímačky na LF
Tento web je nezávislý a není přímo spojen s žádnou lékařskou fakultou v ČR.
Logo Vzdělávací skupina a nakladatelství Scholastik
Scholastik s.r.o.
Lelekovice 755
664 31 Lelekovice
IČ: 14130823
DIČ: CZ14130823
Aplikace na Google play StoreDoustupné na App Store OSP Aplikace
Copyright © 2024 Scholastik s.r.o.