Strategie při testech na medicínu?

15. 4. 2023

Obsah

Testy jsou pro většinu studentů stresující záležitostí. Je to časově náročná aktivita, která vyžaduje koncentraci a zodpovědnost. Pokud se ale na testy správně připravíte a věnujete se jim s rozvahou, můžete se vyhnout zbytečnému stresu a zvýšit své šance na úspěch. V tomto článku se podíváme na to, jak postupovat v testech, abyste dosáhli co nejlepších výsledků.

V rámci přijímacího řízení jsou testy buď rozděleny do bloků podle jednotlivých předmětů, přičemž každý blok má svůj časový limit, nebo se jedná o jeden test, který obsahuje všechny předměty s jedním časovým limitem. Většina fakult má otázky a odpovědní archy v papírové podobě, což umožňuje přeskakování mezi otázkami. Časová dotace je obvykle dostatečná, takže není třeba se stresovat. Doporučuje se vyplňovat odpovědi s krátkou rozvahou a neztrácet hlavu, a v případě, že se u některého příkladu zaseknete, je lepší pokračovat na snazší příklady a k obtížnějším se vrátit později. Pozor na to, že na lékařské fakultě UK v Hradci Králové se za špatnou odpověď body odečítají.

Před testem

Před samotným testem se ujistěte, že jste si prohlédli všechny informace a požadavky ohledně testu, abyste byli připraveni na to, co vás čeká. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte se na ně zeptat. Dále se ujistěte, že jste si dobře přečetli všechny pokyny a instrukce k testu, aby vás po otevření otázek něco nepřekvapilo a nerozhodilo. Zkuste si vytvořit mentální mapu toho, co v testu bude, abyste měli přehled a mohli se na něj dobře soustředit.

Během testu

Během testu si dávejte pozor na to, jak využíváte čas. Pokud máte více bloků s časovými limity, ujistěte se, že dokončíte každý blok včas a že máte dostatek času na každou otázku. Pokud máte pouze jeden časový limit pro celý test, rozdělte si čas mezi jednotlivé části testu podle toho, jak moc obtížné jsou. Neztrácejte hlavu, když narazíte na obtížné otázky. Pokud se vám zdá, že se u některého příkladu zaseknete na delší dobu, raději přejděte k jiným otázkám, které jsou pro vás snazší. Pokud se vám podaří vyřešit více snadných otázek, získáte více bodů, a budete tak mít více času na obtížné otázky později. Je také důležité si uvědomit, že otázky jsou hodnoceny stejným počtem bodů, takže se vyplatí řešit snazší otázky dříve. Pokud máte omezený čas a řešíte těžké otázky, může se stát, že na snadné otázky už čas nezbude, což by vám mohlo způsobit ztrátu bodů.

Při odevzdávání testu

Pokud jste nestihli odpovědět na všechny otázky, vyplatí se tipovat. Na většině fakult totiž za špatné odpovědi body neodečítají. Před odevzdáním testu si zkontrolujte, zda jste vyplnili všechny otázky a zda jste správně přepsali své odpovědi do odpovědního archu, pokud takový existuje. Pokud máte pocit, že jste na nějakou otázku odpověděli špatně nebo jste něco přeskočili, nemyslete na to a soustřeďte se na další testy.

Celkově je důležité si uvědomit, že testy jsou součástí studia a že se na ně musíte připravit. Pamatujte si, že každý test je příležitostí pro vás ukázat své znalosti a schopnosti, takže se na ně s optimismem a sebevědomím připravujte a jděte do nich s pozitivním přístupem.

O tom, jak vypadají přijímací testy na medicínu na jednotlivých fakultách v ČR se dočtete zde.

Studijní plán na přijímačky

K úspěšné přípravě na přijímačky na medicínu ti poslouží studijní plán. Najdeš v něm vše, co potřebuješ k úspěchu – videa, rady, typy strategie a samozřejmě spousty řešených úloh.
CHCI NA MEDICÍNU!
Tipy k přijímačkám
Tento web je nezávislý a není přímo spojen s žádnou lékařskou fakultou v ČR.
Scholastik s.r.o.
Lelekovice 755
664 31 Lelekovice
IČ: 14130823
DIČ: CZ14130823
Aplikace na Google play StoreDoustupné na App Store OSP Aplikace
Copyright © 2024 Scholastik s.r.o.