Vybrat lékařskou fakultu, která pro vás budu nejvhodnější, je důležitým a těžkým úkolem. Toto rozhodnutí bude mít vliv na tvůj budoucí studijní i pracovní život. Pokud tedy plánuješ začít se připravovat na přijímačky, je dobré si uvědomit, která fakulta je ta preferovaná. V tomto článku ti poradíme, jak na to.

Jak vybrat lékařskou fakultu?

Projdi webové stránky

Než se pustíš do přípravy na přijímačky, je důležité si vybrat fakultu. Ať už máš či nemáš jasného favorita, prohlédni si webové stránky všech fakult, abys zjistil, co přesně nabízejí. Studijní plány se různě odlišují a některé fakulty se zaměřují na více tradiční způsoby výuky, zatímco jiné využívají modernější metody. Rozhodujícím faktorem může být i to, zda nabízejí praxe a jestli mají vybudovaná moderní simulační centra.

Podrobné články o každé z fakult najdeš na https://oscio.cz/clanky.

Dny otevřených dveří

Pokud si chceš udělat přesnější obrázek o tom, jaké prostředí na fakultě panuje, můžeš navštívit dny otevřených dveří. Na vlastní kůži si tak můžeš vyzkoušet, jak na tebe prostředí fakulty působí a jaký je styl výuky. Na dnech otevřených dveřích ti mohou pomoci i současní studenti nebo absolventi, kteří rádi zodpoví nejrůznější dotazy. V současné době se dny otevřených dveří často konají online, což ti umožní získat odpovědi na své otázky i z pohodlí domova.

Přijímací zkoušky

Při výběru fakulty může hrát důležitou roli i průběh přijímací zkoušky. Pokud například nechceš absolvovat ústní pohovor, můžeš se zaměřit na fakulty, kde se ústní zkouška nekoná. Nicméně je třeba si uvědomit, že s vhodnou přípravou se není čeho bát. Navíc ústních zkoušek tě čeká v životě ještě mnoho.

Bonifikace a upuštění od zkoušky

Také si zjisti, zda není šance na přijetí na některou z lékařských fakult úplně bez přijímaček nebo alespoň zvýšit svoje šance na přijetí tím, že splňuješ některou z podmínek pro bonifikaci. Toto téma jsme více rozebrali v článku Bonifikace a upuštění od zkoušky na medicínu.

Podej si více přihlášek

Určitě je vhodné podat si přihlášky na více lékařských, nebo i jiných fakult, i když se na každé z nich platí poplatek, zvýší ti to šanci na úspěch. Může se stát, že ti na některé fakultě nesedne test, na jiné zase ano. Proto si vytvoř i plán B, abys byl připraven na případ, že se na svou vysněnou fakultu nedostaneš.

Ať se ti výběr povede a hodně štěstí u přijímaček!

Studijní plán na přijímačky

K úspěšné přípravě na přijímačky na medicínu ti poslouží studijní plán. Najdeš v něm vše, co potřebuješ k úspěchu – videa, rady, typy strategie a samozřejmě spousty řešených úloh.
CHCI NA MEDICÍNU!
Tipy k přijímačkám
Tento web je nezávislý a není přímo spojen s žádnou lékařskou fakultou v ČR.
Scholastik s.r.o.
Lelekovice 755
664 31 Lelekovice
IČ: 14130823
DIČ: CZ14130823
Aplikace na Google play StoreDoustupné na App Store OSP Aplikace
Copyright © 2024 Scholastik s.r.o.